Pannon Filharmonikusok


A pécsi Pannon Filharmonikusokat több mint két évszázados történelmük szinte predesztinálja arra, hogy Magyarország egyik legmeghatározóbb, legismertebb és legelismertebb együttese legyenek. A szimfonikus zenekar olyan magas színvonalon és szerteágazóan folytatja tevékenységét, hogy a legváltozatosabb közönségréteget is be tudja vonzani előadásaira. Koncertjük méltó és illő záróakkordja lesz 2024. július 7-én, 20 órától a második SepsiClassic komolyzenei fesztiválnak.

PANNON FILHARMONIKUSOK

Zenei berkekben a minőség nagyköveteként tartják számon. A zenekart a bécsi Haydn-tanítvány zeneszerző, Johann Georg Lickl alapította 1811-ben, Pécsett. Jelenleg a rendkívüli akusztikájú hangversenyterem, a Kodály Központ rezidens zenekara, de saját bérletes sorozatot tart fenn a budapesti Müpában annak megnyitása óta, és rendszeresen fellép a Musikverein Musik der Meister sorozatában is. A Bogányi Tibor vezető karmester irányította együttes olyan nemzetközi szólistákkal és karmesterekkel dolgozik együtt, mint Jessica Pratt, Dejan Lazić, Andrij Jurkevics, Olari Elts, Maxim Vengerov, Varga Gilbert, Gérard Korsten vagy Benjamin Schmid, ugyanakkor a magyar zenei élet krémjének is – Eötvös Péter, Bogányi Gergely, Ránki Dezső, Várdai István, Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Kocsis Zoltán, Hamar Zsolt – kedvelt művészpartnere.

Koprodukciós partnerei a Müpa exkluzív opera-előadásainak és a Budapesti Fesztiválzenekarnak. A közelmúltban felléptek Európa legkiválóbb koncerttermeiben a bécsi Konzerthaustól Graz, Essen, Rouen, Zürich, Lipcse, Hamburg, Genf, London, Luzern, Zágráb, Szarajevó, Ljubljana és Belgrád koncerttermein át a berlini Philharmonie nagyterméig. 

Sok éve zeneszerzői programot tartanak fenn, melynek keretében minden évadban számos ősbemutató születik, de olyan zeneszerzők is alkottak a felkérésére, mint Eötvös Péter, Balogh Máté vagy Gyöngyösi Levente. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány szakmai partnereként számos fiatal tehetség bemutatkozásának nyújtottak lehetőséget, és saját Fesztiválkórust alapítottak a barokk művek stílushű megszólaltatására.

A barokktól a kortárs zenéig széles repertoárral bíró együttes jegyvásárló közönsége az elmúlt 15 évben a százszorosára nőtt. Pécsett a gyerekek és fiatalok minden korosztályának kínál az együttes programot, így jelentős a következő generációra épülő közönségbázisa, nem feledkezik meg az idősekről és a rászorulókról sem. A Pannon Filharmonikusok 2023 szeptemberében, Pécs város napján, megkapták a nemzetközi ranggal bíró Pécs Város Kulturális Nagydíját

VASS ANDRÁS 

A Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, 2015-től a zenekar Fesztiválkórusának művészeti vezetője. Zongoratanulmányai után a budapesti Zeneakadémián diplomázott karvezetés szakon. Még egyetemi évei alatt Donáth Ede-emlékdíjjal ismerték el. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, 2006 őszétől betanító karmester lett. Dolgozott együtt a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarával, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral, a Matáv Zenekarral, a Szebeni Filharmonikus Zenekarral, a Solti Kamarazenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Nemzeti Filharmonikusokkal.

Az évek során olyan világhírű művészekkel és kiváló szólistákkal működött együtt, mint: Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várdai István, Kocsis Zoltán, Rost Andrea vagy Baráth Emőke. Opera karmesterként is kiemelkedőnek bizonyult, a legemlékezetesebb karmesteri szerepét Verdi Falstaffjában, Mozart Varázsfuvolájában, Gounod Rómeó és Júliájában nyújtotta. Több sikeres, elismert zenei átirat szerzője is. 2021-ben a Bukarestben megrendezett XI. Jeunesses Musicales Nemzetközi Karmesterverseny zsűrijébe kapott meghívást.

BÁNFALVI ZOLTÁN

2013 októbere óta a Pannon Filharmonikusok koncertmestere. Előadóművészi és tanári tevékenysége mellett szívesen foglalkozik komponálással, átiratok készítésével. Műveit a zenekar neves szólisták közreműködésével játssza.

Az Országos Koncz János Hegedűversenyen 1992-ben harmadik, 1995-ben második helyezést ért el. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Dénes irányítása alatt 2002-ben kitüntetéses művész-tanári diplomát, majd 2006-ban mester-doktori címet szerzett. Rendszeres résztvevője volt Baráti Kristóf, Fenyves Loránd, Igor Ozim és Zsigmondy Dénes mesterkurzusainak. 2001 óta több kamara- és szimfonikus zenekarnak volt tagja, ezáltal számos európai, ázsiai és amerikai hangversenykörúton járt. Részt vett a varallo-i Valsesia Musica és a pörtschach-i Johannes Brahms hegedűversenyeken. Olyan művészekkel játszott együtt, mint Baráti Kristóf, Bánfalvi Béla, Bogányi Tibor, Érdi Tamás és Várdai István.

A 2005/2006-os tanévtől a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanít. Alapító tagja a 2003-ban alakult Budapest Sextetnek, valamint a 2011 őszén létrejött Magyar Kamarazenekarnak.

Műsoron:

Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen – 12’

Camille Saint-Saëns: Haláltánc, Op. 40. – 8’

Hector Berlioz: Fantasztikus szimfónia - IV.-V. tétel  - 17’
szünet

John Williams: Harry Potter - részletek – 20’

Paul Dukas: A bűvészinas – 12’

 

Időpont: július 7. (vasárnap), 20:00

Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Krisztus Király templom

 

Jegyek, árak: Teljes értékű jegy: 40 lej, kedvezményes (diákoknak, nyugdíjasoknak): 20 lej. Jegyeket elővételben az eventim.ro oldalon és a Városi Jegyirodában (a kedvezményeseket csak itt) lehet beszerezni. A helyszínen is lehetőséget biztosítunk jegyvásárlásra az előadás előtt 30 perccel.

Válassz nyelvet