„Salut d’amour” – a Kaganovskiy Virtuózok kamarakoncertje és Furus Ábel szólókoncertje


Július 6-án az unitárius templomban lép fel  a világhírű Kaganovsky Virtuózok. 

Időpont, helyszín: július 6., 19:30 – Sepsiszentgyörgy, Unitárius templom

A Kaganovskiy név ismerősen cseng azok fülében, akik nyomon követik a város zenei lüktetését. Tavaly –  különböző formációban – kétszer is fogadhattuk őket városunkban. Bizonyára sokan emlékeznek a Szent György Napok keretében Cezar Alvarez karmesterrel a 8 Seasons 1 World című, Antonio Vivaldi és Astor Piazzolla zeneszerzők műveire épülő szimfonikus koncertre, amivel elkápráztattak a zsúfolásig telt Krisztus Király templom közönségét. Másodszor pedig októberben, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Üveghang Akadémia elnevezésű zenei ismeretterjesztő képzésének előadóiként köszönthettük őket, akkor a hegedű művészetéről, egy újfajta virtuozitás születéséről nyújtottak elméleti és gyakorlati ízelítőt.

KAGANOVSKIY VIRTUÓZOK KAMARAZENEKAR a Kaganovskiy házaspár 2019 őszén költözött New Yorkból Nagyváradra, itt alapították meg a Kaganovskiy Virtuózok Kamarazenekart. Hegedű és mélyhegedű párosukhoz olyan dinamikus alkotók csatlakoztak, akikkel több éves szakmai és baráti kapcsolat fűzi össze, s külön-külön is világszínvonalú művészek.

A Kaganovskiy Virtuózok koncertjeinek nem titkolt célja, hogy a jelenlegi világ zűrzavarában teremtsenek tökéletes pillanatokat, legyen idő és mód a zene hangjai által az elfojtott érzéseket, kétségeket és aggodalmakat szavak nélkül kifejezni. A rendkívül egyedi „outside the box” gondolkodás- és előadásmódnak az egyik útja a zene, amely szavak nélkül épít hidat az emberek között, és ösztönzi a fiatalabb generációkat az igazi értékek felismerésére.

A házaspár 2022 áprilisától a nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota havi rendszerességgel megszervezett „Kaganovskiy Zenei Esték” alapítója, művészeti felelőse, mely személyesen Ft. Böcskei László püspök védnöksége alatt működik. A zenei sorozat a több mint 270 éves zenei tradíciójú nagyváradi egyházmegye hagyományát hivatott tovább éltetni, színvonalas zenei előadások művelésével. 

ARTUR KAGANOVSKIY Az erőteljes és gazdag hegedűhangjáról, virtuóz technikájáról, kivételes zeneiségéről ismert hegedűművészt hat éves korában fedezte fel és vette szárnyai alá a legendás hírű Isaac Stern, így az 1986-ban, Oroszországban született Artur Kaganovskiy családjával az Egyesült Államokba emigrált. Egyetemi és mesteri tanulmányait a New York-i Juilliard School-ban végezte. Tanárai között olyan kiválóságokat említhetünk, mint Grigory Kalinovsky, Lewis Kaplan, Masao Kawasaki és Philip Setzer. Karrierje 2007-ben robbanásszerűen bontakozott ki, amikor a Waldo Mayo Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettjeként a Carnegie Hall Stern Auditoriumában, David Gilbert vezényletével, a New York-i Filharmonikusokkal debütált. Számtalan koncertet adott Európa-szerte, Észak- és Dél-Amerikában, Kínában, világhírű zenekarok szólistájaként, 2018-tól a Grammy Bizottságának tagja. Szabadidejében hegedűket, mélyhegedűket és csellókat készít. Kedves instrumentuma azonban egy 1720-ban készült Carlo Antonio Testore „Ex-V.Pikayzen" hegedű, legfontosabb társa a világ koncertpódiumain.

ESZTER KAGANOVSKIY hegedű és brácsatanulmányait Kóródi Vass Attila irányításával, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában kezdte, ahol 1997-től Derzsi Albert tanítványa. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián, Sorin Gherbanovschi brácsaosztályában folytatta. Mesteri diplomát, teljes ösztöndíjjal, a Western Illinois Egyetemen szerzett 2007-ben, majd 2009-ben, ugyancsak teljes ösztöndíjjal nyerte el az előadói diploma fokozatot Rami Solomonow brácsaosztályában, a chicagói DePaul egyetemen. Bayreuthi, svájci zenei fesztiváloknak volt résztvevője, neves művészek mesterkurzusainak hallgatója, két évig pedig a Chicago Symphony Előzenekarának szerződtetett tagjaként lépett fel.

2009 és 2019 között New Yorkban élt, majd 2019-ben a nagyváradi Filharmóniához szerződött, amelynek azóta is tagja. Szólistaként fellépett a Spectrum Szimfonikus Zenekarral New Yorkban, a guadalajarai Higinio Ruvalcaba zenekarral Mexikóban, a kisinyovi Kamarazenekarral Moldovában, illetve a Székelyföldi- és a kolozsvári Transilvania Filharmóniával. Kamarazenészként rendszeresen játszott a Metropolitán Opera Zenekar és a New York-i Filharmónikusok művészeivel a Lincoln Centerben és a Carnegie Hallban. Pályája során olyan kiváló művészekkel kamarazenélt, mint Ilya Kaler, Rami Solomonow, Robert Levin, Gernot Sussmuth, Alexander Fiterstein, Mark Peskanov, Anthony Newman, Artur Kaganovskiy, zenekari játékosként pedig olyan karmesterek vezénylete alatt játszott, mint Pierre Boulez, Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Essa-Pekka Salonen, Sir Mark Elder, Kent Nagano, a lift Colnkt és Oliver Knussen.

FURUS ÁBEL – a kézdivásárhelyi Furus Ábel a Plugor Sándor Művészeti Líceumban végzett hegedű szakon, dr. Petraschovits Eszter tanítványaként. Már ötödik osztályos korától részt vett számos megyei, nemzetközi és országos versenyen, ahonnan mindig elhozta az első díjat. 2019-ben sikeres résztvevője és fellépője volt a Virtuózok nemzetközi táborának is. Ezenkívül több előadásban szerepelt már, tárlatmegnyitókon lépett fel és könyvbemutatókat tett ünnepélyesebbé. Repertoárjában olyan zeneszerzők művei szerepelnek, mint Antonio Vitali, Ch. Auguste de Bériot, H. Wieniawski, Pablo de Sarasate. 

Műsoron:

Edward Elgar: Vonósszerenád op. 20

Jean Sibelius: Impromptu op. 5 

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48 

Szólisták: Artur Kaganovskiy, Simina Croitoru

Jegyek, árak: Teljes értékű jegy: 40 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak: 20lej. Jegyeket elővételben az eventim.ro oldalon és a Városi Jegyirodában lehet váltani, de lehetőség lesz a helyszíni jegyvásárlásra is előadások előtt 30 perccel. A jegyiroda hétfőn és szerdán 8:00-16:00 óra között, kedden és csütörtökön 18:00, pénteken 15:00 óráig tart nyitva. A tanulók és nyugdíjasok a kedvezményes jegyeket a jegyirodában vásárolhatják meg.

Válassz nyelvet