SepsiClassic – főszerepben a komolyzene

SepsiClassic – főszerepben a komolyzene


Sepsiszentgyörgy első komolyzenei fesztiváljára július 6. és 9. között kerül sor.

Új fesztivállal bővül a kulturális kínálat Sepsiszentgyörgyön, ezúttal a komolyzenét helyezve a középpontba. Július 6. és 9. között, négy napon keresztül, a város több helyszínén, nemzetközileg elismert magyarországi és helyi meghívottak előadásában kamara-, szóló- és szimfonikus koncerteken vehetnek részt a komolyzenét kedvelők és a kikapcsolódni vágyók. Velünk lesz Bogányi Gergely zongoraművész, a Kaganovskiy Virtuózok, de a kiemelkedő fellépők között szerepel a Temesvári Banatul Filharmónia is. A fesztiválon kimagasló helyi tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Mint az már ismeretes, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a sokszínű kulturális kínálat biztosítására és a kultúra népszerűsítésére, minden művészeti ág tekintetében. Az elmúlt évtizedben számtalan zenei stílus kapott bemutatkozási és kibontakozási lehetőséget a város különböző rendezvényein. 2023-ban végre elérkezett az idő, hogy a komolyzene is helyet kapjon a fesztiválok között, így kerül sor a SepsiClassic komolyzenei fesztivál megszervezésére. Az esemény klasszikus és kortárs zenei darabok bemutatásával kívánja közelebb hozni a komolyzenét Sepsiszentgyörgy és kulturális vonzáskörének lakóihoz koncertek, filmvetítések és kísérő rendezvények által.

Az esemény programjának összeállításában fontos szerepet játszott a klasszikus zenét kedvelő közönség óhaja és a műfajt gyakorló, klasszikus zenéhez értők szaktudása, a kínálatban egyaránt helyet kapnak sokak által ismert és az alig elérhető kortárs komolyzenei műveke és alkotások is. A fesztivál során olyan neves művészek koncerteznek majd Sepsiszentgyörgyön mint, Bogányi Gergely, Kossuth-, Liszt-, és Príma-díjas zongoraművész, Kolonits Klára Kossuth-díjas operaénekesnő, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, Radnóti Róza és Veress Ábel zongoraművészek. Fellépnek a világhírű Kaganovskiy Virtuózok, a Temesvári Banatul Filharmónia, az ország kiemelkedő szimfonikus zenekara pedig most első
alkalommal ad koncertet Sepsiszentgyörgyön. Az egykori dohánygyár épületében a helyi tehetségek közül Szőcs Botond zongoraművész kamarakoncertjét lehet meghallgatni, az Erzsébet parkban pedig a Lilium Quartet és a Klarinetto Kamarazenekarok mutatkoznak be. A fesztiválon két ingyenes filmvetítésre és két szakmai előadásra is várják az érdeklődőket a Művész Moziba. A rendezvény célja, hogy minél szélesebb közönséghez eljuttassa a klasszikus zenét és a komolyzenei koncerteket.

Világhírű fellépők Sepsiszentgyörgyön

Bogányi Gergely zenejátékát július 8-án, 19:45 órától a Krisztus Király templomban hallhatja a klasszikus zenét kedvelő közönség. Erre az alkalomra a művész magával hozza „Bogányi-zongora”-ként emlegetett különleges hangszerét is. Nyitányként Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya, a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzős diákjai saját szerzeményt adnak elő, melyet a tehetséges ifjú zongoraművész, Veres Ábel, a 2019-es bukaresti Magyar Zene Fesztivál Cziffra György tehetségdíjasának játéka követ.

Július 6-án a Krisztus Király templomban lép fel a világhírű Kaganovskiy Virtuózok. A Kaganovskiy házaspár 2019 őszén költözött New Yorkból Nagyváradra, itt alapították meg a kamarazenekart. Hegedű és mélyhegedű párosukhoz olyan dinamikus alkotók csatlakoztak, akikkel több éves szakmai és baráti kapcsolat fűzi össze, s külön-külön is világszínvonalú művészek. A Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Kolonits Klára szólókoncertjére július 7-én, pénteken 17:30-tól kerül sor az Árkosi Kulturális Központban. A Liszt- és Kossuth-díjas művészt Zsoldos Bálint kíséri zongorán. A zongoraművész Európa számos koncerttermében lépett már fel, többek közt a salzburgi Mozarteumban, a moszkvai Rachmanyinov teremben vagy az amszterdami Concertgebouw-ban.

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművészt, a Filharmónia Magyarország szólistáját, július 7-én, pénteken 19:30-tól a Krisztus Király templomban láthatja, hallhatja a sepsiszentgyörgyi közönség.

A rendezvény teljes programja, jegyárak és további részletek a fesztivál hivatalos Facebook oldalán találhatók. A jegyárusítás várhatóan a jövő héten indul. Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület.

Válassz nyelvet